utorak, 22. listopada 2019.

22.10.2019.

2.dan tečaja

Izrađivanje vlastitih sadržaja služeći se alatima Quizizz i Edpuzzle. U alatu Quizizz sam izradila vlastiti kviz vezan uz ponavljanje književnih pojmova te pročitanih književnih djela koji ću koristiti s učenicima koji pohađaju 6.razred i jedva čekam primjeniti ga. Također sam ga podijelila u Facebook grupi Učitelji Hrvatskoga jezika u OŠ- nikad nije prerano za diseminaciju, zar ne?

Uslijedilo je upoznavanje s alatima QR Code Generator i Comicpixton te izrada vlastitih sadržaja u istima...oba kanim primjeniti u nastavi po povratku u Hrvatsku. Kolegica iz Finske mi je preporučila alat Plickers za koji se koriste QR kodovi pa ću i to stečeno znanje iskoristiti u nastavi sljedećih tjedana.


Nakon alata na redu je bilo upoznavanje s pojmom metakognicije u teoriji (Structured and Content) kao i u praksi na primjeru priče o rabinu i Golemu (biću kojeg je rabin izradio od gline, naučio ga govoriti i čitati pa je Golem postao sve zahtjevniji da bi na kraju pobjegao od rabina). Praktični dio sastojao se od dva dijela: u prvom dijelu smo stvarali zadatke vezane uz razumijevanje teksta i lijepili naše zadatke na ploču ispod naslova koji odgovara našem tipu pitanja (pogađanje, vrednovanje, predznanje...). U drugom dijelu naša edukatorica Smriti dala nam je kutiju napunjenu papirićima na kojima su bila metakognitivna pitanja i puštala je glazbu dok smo mi u krug jedni drugima prosljeđivali kutiju s papirićima. Nakon što bi Smriti prestala na trenutak s glazbom, osoba u čijoj je ruci u tom trenutku bila kutija trebala je izabrati papirić i odgovoriti na pitanja. Pitanja su bila tipa: Što si naučio o životu iz ove priče, što te najviše iznenadilo i zašto, što te razljutilo i zašto...


Nakon završetka današnjeg dijela tečaja zaputila sam se u Muzej Franza Kafke...budući da predajem hrvatski jezik i volim književnost, logičan izbor. Muzej je smješten u srednjovjekovnoj jezgri Praga, na lijevoj obali Vltave u četvrti pod nazivom Mala strana, ispod najvećeg kraljevskog dvorca na svijetu. Onom tko nikada nije pročitao Kafku, možda se ne preporučuje jer teško da će razumjeti uređenje i organizaciju muzejskih izložaka. U muzeju vlada mračna atmosfera, baš kao i u Kafkinim djelima. To je postignuto zatamnjenim prostorom. Opora, mračna atmosfera jednostavno je neugodna i daje uvid u dubinu Kafkine psihe. Muzej se nalazi u kući u kojoj se zapravo i Kafka rodio te provodio svoje mladenačke dane.Sastoji se od izvornih materijala Kafke, kao što su rukopisi, pisma, fotografije obitelji, itd. Muzej također sadrži i originalna izdanja svih njegovih dijela, s fotografijama i predmetima koja su pripadala Kafki te interaktivne materijale i virtualnu podršku najnovijih tehnologija. Uz muzej nalazi se suvenirnica. Dio muzeja se renovira pa sam vidjela samo dio u kojem su fotografije, biografija i film o Pragu iz Kafkina doba.. Muzejska trgovina je u redu, no očekivala sam više knjiga.



Ispred muzeja je zanimljiva skulptura Davida Czernya- dva muškarca uriniraju po maketi Češke.Tipični češki humor u djelu Davida Cernyja izaziva zbunjenost među turistima koji ga promatraju.

Nakon toga otišla sam u Lego muzej. U centru Praga nedaleko od Karlovog mosta pronađite ovo iznenađenje posvećeno onima koji nikad ne odrastu. Postoji mnogo komada Lego proizvoda prodanih prije više od trideset godina. Preporučam svima...zanimljive skulpture od Lego kocaka - Eiffelov toranj, Bijela kuća, Kip slobode, Tower Bridge. Postoje i najstarije Lego kocke te drvene igračke koje je tvorac Lega isprva izrađivao.Također na zidovima je na više jezika ispisana povijest Lego kocaka i njegova tvorca. Treba nekih 45-60 minuta za detaljan obilazak.






Poslije obilaska muzeja put me odveo u Flek- must have za svakog Dalmatinca jer tamo je osnnovan NK Hajduk daleke 1911.godine. Samo sam se slikala kraj spomen ploče jer ako si Dalmatinac u Pragu i to ne uradiš, kao da i nisi bio u Pragu, bez obzira na to koliko voliš nogomet. To je najstarija pivnica u Pragu. Otvorena je  davne 1499. godine i još uvijek nudi svoje najbolje crno pivo Flek 13, koji možete naruciti samo u toj pivnici. Naravno, tamo kraj ploce su samo Dalmatinci, uglavnom iz Splita pa sam i sama srela neke te smo zapjevali Zbog jedne ljubavi i Torcida sa sjevera. To je iznenadilo konobare te ekipu Kineza i Japanaca, ali i Britance jer nisu znali razlog pjevanju...ali tako to biva s Dalmatincima u Fleku!!!


Nema komentara:

Objavi komentar