ponedjeljak, 21. listopada 2019.

20.10.2019.

Moje putovanje zapocelo je u 6 sati i 15 minuta  polaskom iz zracne luke Split  za Zagreb. Ovo je moje prvo putovanje otkada splitski aerodrom ima novi, suvremeniji izgled. Malo je reci da me  taj novi izgled odusevio... izgleda kako i prilici jednoj medunarodnoj zracnoj luci. 
U Zagreb smo sletjeli oko 7 sati te sam svoje putovanje nastavila avionom koji je iz Zagreba za Prag poletio u 8 sati i 30 minuta. 
Oko 10 sati sletjeli smo na Vaclav Havel Airport. Dan je bio prohladan i maglovit. Ono sto mi je na prvi pogled upalo u oko jest da na svakom koraku postoje uredaji za kupnju karata za metro i tramvaje. Primjerice, polusatna karta stoji 32 CZK ( oko 9 kn) , a cjelodnevna 110 CZK ( oko 31 kn). 
Nakon smjestaja u hotel Klara u sirem centru Praga i rucka odlucila sam se za obilazak Trojskog zamka i zooloskog vrta koji se nalazi u mjestu Troja na sjeveru Praga. Zoološki vrt je otvoren 1931. i obuhvaća 45 hektara. 31. prosinca 2012. u praškom zoološkom vrtu bilo je smješteno 4 804 jedinke koje pripadaju 696 različitih životinjskih vrsta. 







Godine 2007. časopis Forbes proglasio je praški sedmim najljepšim zoološkim vrtom na svijetu. Osnivač vrta češki je srednjoškolski profesor i ornitolog Jiří Janda. Vrt je poznat po domišljato uređenim velikim nastambama (podno grijanje za slonove) i dodatnim sadržajima (dječja uspinjača Lanovka, vlakić, restorani, okamine pretpovijesnih životinja). Predivno je uređen, a na svakih stotinjak metara nudi se kupnja rashlađenih pića ili trdelnika i grickalica iz automata. Pogled s vidikovca kod uspinjače je zaista impresivan. Zoološki vrt je smjesten na velikoj površini s dosta dobrim uvjetima za životinje. S pticama je moguće biti i u kavezu. Obitelji s malom djecom mogu unajmiti kolica i to je pohvalno buduci da vam za obilazak trebaju barem 4 i pol sata, ako ne i više. Ulaznica košta 200 CZK.Ako odete u Prag, obvezno posjetite, bez obzira na dob. Nakon zoo vrta, uslijedio je odlazak na veceru u James Joyce Pub. Inace, u pubovima je hrana jako ukusna, a jeftina. Ovaj pub nalazi se u samom centru. Odličan jelovnik s dobro podijeljenim porcijama, dobro predstavljen. Dobar izbor lokalnih i irskih piva, kao i pivo za goste. Ljubazno osoblje engleskog i češkog govornog područja. Prate sva sportska događanja diljem svijeta... i sama sam tu vecerala za vrijeme nogometne utakmice... takoder su poznati po pub kvizevima ponedjeljkom, sto mi je ispricao konobar. Na ovom mjestu osoblje je ljubazno, sto nije cest slucaj u Pragu. Jedan od nekoliko autentičnih irskih pubova u Pragu i to tek nekoliko koraka od Starog gradskog trga To je mjesto koje ne smije propustiti nitko u Pragu!

Nema komentara:

Objavi komentar